tiistai 11. elokuuta 2020

Liikunta osaksi arkea - omat vinkit & suosikit

En ole koskaan ollut mikään liikunnan rakastaja. En vain kerta kaikkiaan ole saanut itseäni sellaiseen olotilaan koskaan, että jos on tylsää, niin lähdenpä lenkille! Menenpä salille! Vuosien ajan jokin liikuntakärpänen puraisee ja saan joksikin aikaa päälle moodin käydä liikkumassa, mutta sitten se tyrehtyy.

Syytän vuorotyötä osittain, sillä esimerkiksi sen vuoksi ei mikään säännöllisesti tapahtuva onnistu, esimerkiksi ryhmäliikuntatunnit. Toki tunneilla voi käydä silloinkin kun sopii, mutta tietyillä tunneilla ohjelma jatkuu tietyn aikaa samana ja sitten se vaihtuu, tai opetellaan joka kerta jotain uutta. Vuorotyön vuoksi myös väsymys on joskus sitä luokkaa, ettei kertakaikkiaan keskittyminen riitä mihinkään kuin pakollisiin kotihommiin.

Kuinka sais itelleen sen olotilan, että tykkäisi liikkua? Miksi se sohva ja laiskottelu on aina parempi ajatus omasta mielestä? Kun kuitenkin aina, IHAN AINA, hyvän treenin jälkeen on hyvä olo ja itseensä on tyytyväinen. Ja maailman murheet unohtuvat - muistan aina, kun myin Facebookin kirpparilla pyykinpesukonetta ja ostajakandidaatti alkoi hankalaksi, lähdin kesken kaupanteon pump-tunnille raivoissani. Tunnin jälkeen hoksasin, etten ollut kertaakaan ajatellut tätä tilannetta tunnin aikana, vaikka olin niin vihainen ennen lähtöä!

Kuva © Pixabay

Miten liikunnasta sitten saisi miellyttävää? Jopa niin, että se olisi osa omaa arkea?

1. Tee siitä rutiini. Elämässä on kaikenlaisia rutiineja: on aamupesurutiinit, iltapesurutiinit, siivouspäivät jne. Kun rutiinia suorittaa, niin pikkuhiljaa se alkaa kuulumaan elämään samaan tapaan kuin joka päiväinen hampaanpesu. Maanantaisin sali, keskiviikkoisin lenkki jne. Vuorotyöläinen voi tehdä rutiiniksi esimerkiksi sen, että ennen iltavuoroa käy salilla.

2. Välineurheilu. Ei toki kannata heti ostaa kaikenmaailman vetoremmejä ja sheikkereitä. Mutta esimeriksi uudet treenivaatteet tuovat ainakin itselle motivaatiota myös käyttää niitä! Myös aktiivisuusrannekkeet voivat motivoida liikkumaan.

3. Ota kaveri mukaan. Kaverin kanssa sovitut keskiviikkolenkkeilyt tulee helpommin tehtyä, kun ei kehtaa tapaamista peruakaan. Itse tykkään mieluummin urheilla yksin, mutta joillekin on helpompaa aloittaa uusi harrastus kaverin kanssa.

4. Hanki personal trainer. Ammattitaitoinen valmentaja osaa suunnitella liikunnat juuri sun elämällesi sopivaksi!

5. Ole kärsivällinen, aloita rauhallisesti. Jos kunto on huono, niin ihan varmasti ekat kerrat salilla tai lenkillä ovat järkyttäviä ja voivat latistaa. Kukaan ei ole seppä syntyessään. Eikä heti aluksi kannata asettaa tavoitteeksi neljää salikertaa ja viittä kävelylenkkiä, silloin ihan varmasti epäonnistuu ja into loppuu! Aloita kevyesti; aloita esim. kulkemalla työmatkat kävellen ja yksi salitreeni viikossa. Kun tähän oppii, voi liikuntamääriä pikkuhiljaa nostaa.

Mitkä tavoitteet asetin itselleni?

Heti aluksi päätin, että alan kulkemaan huiman työmatkani (vajaa 2km!!) pyörällä, ja niin nyt olenkin tehnyt. Autolla saan mennä silloin, kun ilma töihin lähtiessä on kamala sekä yövuoroihin. Talvea mietin, koska oon tullut hirveän araksi ja pelkään kaatumista :D Suunnittelen ostavani nastarenkaat pyörään, josko sillä saisi pelkoa pois. Kävellä en töihin halua.

Tämän lisäksi aloitan (jälleen kerran) kuntosalilla käymisen. Salitreenaus on aina ollut mulle mieluista, mutta aina se jää jostain syystä, yleensä väsymyksestä. Yksi syy voi olla myös se, ettei siitä ole tullut mulle rutiinia! 

Syksyn tullen käyn myös ryhmäliikuntatunneilla aina kun sellaisille pääsen. Spinning-tunnit ovat lemppareita, tunnin täytyy vaan olla max. 30 minuutin pituinen, pitemmällä tunnilla jalkapohjat kipeytyvät. Myös kehonhuolto-tunnit kiinnostavat.

Tärkeinpänä koen, että aloitan pikkuhiljaa. Pienin askelin otan liikunnan osaksi arkeani, en rykäisemällä heti viittä salikertaa viikkoon ja aamuaerobiset päälle (Miten muuten joku jaksaa?? Täytyy olla kyllä suuri intohimo lähteä aamulla klo 5 lenkille, ite en vois kuvitellakaan että lähtisin ennen aamuvuoroa mihinkään, aamuherätykset on helvetistä!).

Miten sinä olet saanut liikunnan osaksi arkea?

1 kommentti:

  1. Kiitos asiapitoisesta ja jämptistä blogitekstistä. Moni neuvosi on kyllä oikein hyvä. Itse olen päässyt liikunnan pariin parhaiten ryhmäliikuntatunneilla. Parhaimmillaan siellä voi syntyä jopa ystävyyssuhteita. Tällöin tunnille on mukava mennä, kun tietää tapaavansa jonkun samanhenkisen. https://www.fysio-eskola.fi/ryhmat

    VastaaPoista