torstai 16. heinäkuuta 2020

Meal prepping - elämän helpottaja!

Ei varmasti löydy fitnesstyyppiä, joka ei meal preppaa! Tai edes sellaista, joka ei siitä olisi kuullut! Ja tämä tapa on levinnyt myös meidän tavallisten pulliaisten joukkoon. Meal preppaus on ollut ehdoton pelastus mulle, joka teen vuorotyötä. Täytyy vain aina katsoa sopiva väli milloin keittiössä on aikaa häärätä! Harrastin meal preppausta jo "ylensyöntiaikoina", kun totesin jatkuvan ruoanlaiton käyvän hermojen päälle, heh :)

Kuva © Pixabay

Meal prepping tarkoittaa lyhyesti siis sitä, että tekee ruoka-annokset valmiiksi useammaksi päiväksi. Toiset, kuten minä, tekee vain pääruoat, toiset tekevät ihan jokaisen aterian aamupalasta iltapalaan, toiset tekevät useita eri aterioita ja pakastavat osan. Meal preppaus vaatii vain hyvää suunnittelukykyä ja tusinan kippoa mihin ruoat säilöö!

Kaikki ruoat eivät mielestäni sovi meal preppingiin - esimerkiksi peruna alkaa maistumaan pahalta jos se on useamman päivän vanhaa! Kylmänä se toki menee esimerkiksi salaatissa. Täytyy myös muistaa ruokien päiväykset, ja osa ruoka-aineista pilaantuu helpommin, esimerkiksi kala. Myöskään pakastusta osa ei kestä - esimerkiksi juurikin tuo peruna.

Itse teen usein seuraavia ruokia:
  • makaronilaatikko
  • spagetti ja bolognesekastike
  • muita pastaruokia
  • riisipohjaiset risotot, padat
  • lihapullat/jauhelihapihvit

Lisukkeena usein tuore salaatti ja salaatinkastike. Teen useimmiten kahdelle päivälle ruoat valmiiksi. Lasken elintarvikkeiden määrän kuivapainoina, esim. 50g spagettia tarkoittaa yhteensä 200g spagettia kahdelle päivälle. Keitetyn spagetin jaan sitten neljään osaan. Sama juttu lihan kanssa. Varmastikaan jakovaiheessa ei määrät mene juuri oikein, mutta eihän se niin haudan vakavaa ole! 

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan meal preppausta varsinkin elämäntapamuutoksen alkuvaiheessa, laajentaen jopa päivän kaikkiin aterioihin! Monesti laihdutusyritykset kaatuvat nimenomaan siihen, kun nälkäisenä pitäisi tehdä ruokaa ja välipalanakin pitäisi olla smoothie eikä kymmentä voileipää. Aterioiden ollessa jo valmiina, ei houkutusta naposteluun tule niin helposti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti