torstai 26. toukokuuta 2022

Sober curious, että mikä?!

Mikä helvetin sober curious?? Miksei voi sanoa vain että absolutisti? Turhaa nykyihmisten hienostelua termeillä!

Niillä on kuitenkin ero - absolutisti ei juo ollenkaan,  sober curious taas saattaa juoda, mutta on utelias raitista elämää kohtaan. Sober curious-ilmiöstä on varmasti jokainen somessa aktiivinen tyyppi kuullut. Niin myös minä. En muista milloin Instagramissa alkoi ekan kerran tulla vastaan aiheeseen liittyvää juttua, mutta erityisesti viime syksynä aloin ilmiötä seuraamaan aktiivisemmin ja siihen tutustumaan.

Tässä hyvä YLE:n tiivistelmä sober curious-ilmiöstä.

Tämän lisäksi luin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Paras lukemani kirja on ehdottomasti Annie Gracen Selvinpäin. Suosittelen, jos aihe kiinnostaa! Kirjailija on itse entinen alkoholisti, joka kirjassa käy läpi alkoholin vaikutuksia elimistössä ja erityisesti aivoissa, alkoholin näyttelemää osaa kulttuurissa ja sosiaalisissa tilanteissa ja kaikkea muuta, mitä alkoholiin liittyy. Ja toki oman tarinansa hän kertoo.

Kirja oli todella ajatuksia herättävä. Miksi alkoholi on hyväksyttyä, mutta heroiinin käyttö ei? Lähes yhtä pahoja päihteitä ne ovat, toinen vaan on laillista. Kirjan luettuani ymmärrän ne tietyt asiat, mitä alkoholi elimistölle tekee. 

Miksi alkoholin huuruisen illan jälkeen on useamman päivän morkkis, vaikka mitään ei olisi tapahtunut? Alkoholi vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin ja mielihyvähormoni dopamiinin tasot ovat matalalla.

Mistä krapula johtuu? Niin ikävältä kuin se kuulostaakin, niin krapula on alkoholin vieroitusoire. Ja se on syy, miksi pitkän alkoputken jälkeen yhtäkkinen lopettaminen seinään on vaarallista ja vaaditaan ihan sairaalahoitoa lääkityksineen. Ja onhan se alkoholi myrkky, josta elimistö yrittää päästä eroon ja krapula on oire siitä.

"Ilman viinaa ei ole hauskaa!" on tuttu sanonta mullekin. Puolustellaan omaa juomista sillä, että kyllä elämässä pitää hauskaa olla eikä saa olla liian jäykkää. Selvinpäin-kirjassa Annie heitti hyvän jutun tähänkin; onko se se alkoholi, joka tuo sen hauskan? Vai voisiko se olla kuitenkin kaikki se oheistoiminta, mitä alkoholia juodessa on? Hyvä ruoka, musiikki, ystävät... Jos sanot että höpö höpö, niin istuppa ilta sohvalla viinipönikän kanssa ja juo se. MUTTA, älä ole yhteydessä ystäviin, älä katso tv:tä, älä kuuntele musiikkia, älä tee mitään. Juo vain sitä viintä. Onko hauskaa?

Kirjan luettuani oma suhtautumiseni alkoholiin on muuttunut täysin. Koska tiedän liikaa asioita, niin en enää välttämättä halua juoda alkoholia. Miksi joisin, kun se tuo vain pahaa? Ymmärrän myös enemmän alkoholisteja. Ennen ajattelin, että itsepä viinan kurkustaan kaatavat alas, mutta nyt ymmärrän sen olevan riippuvuus. Ymmärrän, mitä vuosien alkoholin käyttö tekee elimistölle ja erityisesti aivoille. Elimistö ei enää pärjää ilman päivittäistä viina-annosta.

Miten sinä suhtaudut alkoholiin? 

Tekstin kuvat © Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti