perjantai 12. elokuuta 2022

Miksi terveelliset elämäntavat eivät kestä + kesäkuulumiset

Heissulivei vaan pitkästä aikaa!

Niin se vaan alkaa vuoden paras aika olemaan takanapäin - nimittäin kesäloma! Ens viikolla kutsuu taas työmaa, ja seuraavaa lomaa saakin jonkin tovin odottaa. Vuorotyön etuja ehkä se, että vielä maanantain ja tiistain saan vapailla, mutta sittenpä sitä ollaankin viikonloppu töissä.

Kesä on mennyt aikalailla relatessa ja varsinkin nyt lomalla, ihan kaikin puolin. Heitin loman ajaksi aivot ihan narikkaan ja irrottauduin täysin rutiineista! Vaikka rakastankin rutiineja, helpottavathan ne mun elämää, niin kyllä henkisesti pitää välillä osata niistä myös irrottautua. Nyt oikein odotan, että saan taas alkaa elämään omien rutiinieni mukaisesti! Hieman neuroottinen kun olen... 

Kesän aikana on tullut liikuntaakin harrastettua - jopa lomalla olen käynyt salilla! Ennenhän ei tällaista ihmettä olekaan tapahtunut :D Suunnittelin loman ajaksi 1-jakoisen koko kropan ohjelman. Lisäksi autotallisalilla olen opetellut penkkaamista miehen ohjaamana, jospa nyt uskaltaisi salillakin mennä kunnolla penkkaamaan kun tekniikkaa on opetellut valvovien silmien alla.

Aina näin kesän lopussa, arjen taas tullessa ihmisten elämään, näkee somessa ja kuulee ihmisten puheissa "ruotuun palaamisesta", "terveelliset elämäntavat taas takaisin", ja tietenkin perinteisesti porukka aloittaa sankoin joukoin salilla ja jumpissa käynnit - kunnes kaikki unohdetaan parin kuukauden päästä. 

Siinä ei ole mitään pahaa, että näin tapahtuu joka ainoa syksy, joka ainoa vuoden alku. Mutta näiltä ihmisiltä haluaisin kysyä, että miksi näin tapahtuu? Miksi se liikuntaharrastus ei kestä kuin pari kuukautta? Miksi jo kuukauden jälkeen terveellinen ruoka alkaa maistumaan puulta? Jos näin käy aina, niin silloin teet jotain väärin. Käytkö salilla vaikka et siitä tykkää, syötkö kanaa vaikka et siitä tykkää, onko ruoka-annoksesi liian pieniä kulutukseesi nähden? Alle 2000kcal ruokavaliolla pysyy hengissä vain vuodepotilas !!

Jos haluat parantaa omia elämäntapojasi, mieti aluksi miksi sun täytyy niin tehdä. Kolkutteleeko diabetes oven takana? Oireileeko selkä työn vuoksi? Nämä ovat hyviä syitä, miksi omia elintapojaan kannattaa tarkastella. Jos syynä taas on laihdutus, mieti miksi haluat laihtua? Mitä hyötyä se tuo sinulle? Pelkät ulkonäkökeskeiset syyt laihtumiseen harvoin tuovat tuloksia ja epäonnistuminen vain lisää epävarmuutta ja huonommuuden tunnetta. Laihtumisen lisäksi pitäisi löytää myös muita syitä, miksi elintapojaan haluaa parantaa


Aluksi omakin matka alkoi laihdutuskeskeisyydellä. Millään muulla ei ollut väliä, kunhan vaan laihdun. Ja laihtumisen vuoksi liikuntaakin harrastin. Pikkuhiljaa matkan varrella oma ajatusmaailma on muuttunut melkoisesti. Vaikka edelleen myös laihtuminen on tavoitteena, niin myös muita tavoitteita on tullut. Salilla haluan kehittyä ja saada kroppaa vahvaksi, jotta se kestää fyysistä työtä. Terveellisellä ruokavaliolla haluan pitää vatsan ja muun elimistön hyvinvoivana. Terveellinen ruokavalio tuo ainoastaan etuja yleiseen hyvinvointiini!

Blogia alusta asti lukemalla voi huomata tämän muutoksen mussa. Hyvin painokeskeistä on alun kirjoittelut! Mietin jo välissä, että poistan noita tekstejä ja varsinkin painopäivityksiä, mutta sitten päätin niiden antaa olla. Näkeepä hyvin miten ajatusmaailma on parin vuoden aikana muuttunut!

Alkaako sinulla syksyn kunniaksi terveellinen elämä? Mitä voisit nyt tehdä toisin, jotta uudet elämäntavat myös pysyisivät?

2 kommenttia:

  1. Jos vesipaasto kiinnostaa, niin tervetuloa lukemaan blogiani, nyt on 21 pivän vesipaasto menossa.
    https://vesipaastolla.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Ei kiitos, en usko humpuukiin! Ja näyttää, että sinunkin vesipaastosi on loppunut kolmanteen päivään :)

    VastaaPoista