Olen tehnyt jonkinlaista vuorotyötä lähes siitä saakka, kun työelämän aloitin 16-vuotiaana. Yhdeksän vuotta olen tehnyt 3-vuorotyötä lähihoitajana, ensin asumisyksikössä ja nyt viimeiset pari vuotta vuodeosastolla. Mitä vuorotyö on tuonut elämääni? Univaikeudet ja lihomisen!
Vuorotyön vuoksi elämässä ei ole mitään säännöllistä, olet nimittäin töissä oli arki taikka pyhä, päivä taikka yö. Juuri kun olet tottunut aamuherätyksiin, sun pitääkin jo kääntää rytmi päälaelleen ja valvoa yö. Nykyään univaikeudet ovat onneksi suurimmaksi osaksi historiaa; ei siinä auttanut muu kuin saada niin säännöllinen rytmi elämään kuin mahdollista, lopettaa siis myöhään valvominen. Nykyään monesti nukkumaan menen jo jopa seitsemän jälkeen illalla, heh! Toki ilman melatoniinia en pärjää, sillä ongelmani on oikeastaan aina ollut nukahtaminen. Saatan valvoa 2-3 tuntia sängyssä pyörien, mutta sitten kun unen saan niin nukun kyllä kuin tukki! Melatoniini on onneksi luonnollinen lääke, joten uskallan sitä kyllä käyttää säännöllisesti. Ja se puhelin pois sängystä!
Huonoista unista päästäänkin siihen, että vuorotyön aloittaminen on tuonut myös kiloja. Ja varmasti osasyy on myös tuo huonosti nukkuminen! Epäsäännöllisen työn vuoksi ruokailu ei myöskään ole ollut säännöllistä, ruokarytmi on nimittäin ihan erilainen verrattuna esimerkiksi aamuvuoron ja yövuoron eroja. Nälkäisenä tulee sorruttua työpaikan kahvihuoneen tarjoiluihin. Nyt onneksi nykyisessä työssä ovat niin sanotut pätkäaamut ennen yövuoroa jääneet pois, siinä sitä olikin miettiminen! (Eli aamuvuoro ensin 7-12, sitten kotia nukkumaan, ja illalla klo 21 takaisin töihin yövuoroon. Kyllä, ihan yleinen käytäntö hoitoalalla tämä pätkäaamu!)
Kuva © Pixabay
Mutta kyllä - vuorotyötä tehdessä voi laihtua onnistuneesti! Se vain vaatii parempaa suunnittelua, kun esimerkiksi ateriarytmi ei voi olla sama joka päivä. Vuorotyön vuoksi hyvä suunnittelu IHAN KAIKKEEN on A ja O! Mitään ei voi spontaanisti tehdä. Kalenterin kanssa pitää suunnitella kaupassakäynnit ja ruokien teot, syömiset ja jumpat. Kaikista parhaimmaksi olenkin todennut meal preppauksen; teen siis yleensä kahden päivän ruoat valmiiksi, ei tarvitse muutakuin kippo napata reppuun mukaan töihin!
Lopuksi esimerkki ateriarytmistäni eri vuoroina:
Aamuvuoro 7-15:
klo 6 yksi banaani + tee kotona
klo 9 puuroaamiainen töissä kahvitauolla
klo 12 lounas ruokatauolla
klo 15.30 välipala kotona
klo 17 päivällinen kotona
klo 19.30 iltapala kotona
Iltavuoro 14-22:
klo 9 puuroaamiainen kotona
klo 12 lounas kotona
klo 15 välipala töissä kahvitauolla
klo 17 päivällinen ruokatauolla
klo 22.30 iltapala kotona
Yövuoro 21-7
klo 11-12 puuroaamiainen kotona
klo 15 lounas kotona
klo 18 välipala kotona
klo 20 päivällinen kotona
klo 23-24 salaattiateria töissä
klo 3-4 välipala töissä
(klo 7.30 banaani kotona)
"Yöunien" jälkeen:
klo 13 puuroaamiainen kotona
klo 16 lounas kotona
klo 19 iltapala kotona
Yövuoron siis ollessa kahden päivän ateriat sekoittuvat, ja niin sanottuna nukkumapäivänä tulee syötyä vähemmän.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti